Welke wijn bij Eend?

Welke wijn bij Eend?

Eend is een heerlijk gerecht welke op verschillende manieren bereidt kan worden, maar waarbij op het gebied van smaak ook een duidelijk onderscheidt gemaakt moet worden tussen wilde en tamme eend. Al deze facetten zijn uiteraard van grote invloed zijn op de vraag: Welke wijn bij eend?! Zo heeft tamme eend van zichzelf een minder krachtige smaak die goed te combineren is met sauzen en specerijen. Gerookte eend heeft een overheersende en uitsproken smaak en wilde eend daarentegen is van zichzelf veel krachtiger en mals.

Bij de ultieme wijnkeuze, voor wijn bij eend, is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat de smaak van de wijn en eend in perfecte harmonie zijn. Hoe? Dat ga ik u hieronder verder toelichten! Lees dus vooral verder om alles te weten te komen over welke wijn u het beste kunt serveren bij diverse eend gerechten, en hoe sausen en specerijen hierop van invloed kunnen zijn!

Welke Wijn bij (Wilde) Eend in 1 overzicht!

Zoals aangegeven is de keuze voor wijn bij eend heel erg afhankelijk van het gerecht dat u serveert, de sauzen en specerijen, maar ook of u dit doet met wilde of tamme eend. Bij alle bereidingswijzen, gerechten en soorten eend kunt u, afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur, verschillende soorten rode en witte wijn schenken. Het belangrijkste is echter dat u hierbij de wijnstijl in acht neemt. De wijnstijl moet immers in perfecte balans en harmonie zijn met het gerecht, de sauzen, specerijen en smaak. Om de keuze iets makkelijk voor u te maken heb ik hieronder een overzicht voor u gemaakt op basis van het type eend & gerecht, en welke wijnstijl en -soort hier het beste bij past!

Type

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Tamme Eend

Wit: Fris en soepel

 

Rood: Licht en soepel

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot of Pinot Noir

Wilde Eend

Wit: houtgerijpt en krachtig

 

Rood: Vol en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Salentijn, Grenache, Shiraz, Syrah, Merlot of Pinot Noir

Gerookte Eend

Wit: fris en fruitig

 

Rood: fruitig en soepel

 

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Tempranillo, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône

 

Confit de canard – smeuïge eendenpoten

Wit: vol en krachtig

 

Rood: stevig, vol en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Salentijn, Shiraz, Syrah, Grenache, Merlot of Pinot Noir

Magret de canard – geroosterde eendenborst

Wit: vol en krachtig

 

Rood: lichtrood

 

Of

 

Rood: Vol en stevig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Tempranillo, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône,

 

 

Cabernet Sauvignon, Grenache, Salentijn, Shiraz, Syrah, Merlot of Pinot Noir

 

 

 

Pekingeend

Wit: kruidig en rijp

 

 

Rood: soepel en fruitig

Ries­ling, Spätburgunder, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône,

Canard à l’orange

Wit: halfdroog en krachtig

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Salentijn, Grenache, Shiraz, Syrah, Merlot of Pinot Noir

Wijn bij tamme eend

Voor de juiste wijnkeuze is het allereest belangrijk om te weten of je wilde of tamme eend gaat eten. Tamme eend heeft namelijk een minder krachtige smaak dan wilde eend en is daarmee breed inzetbaar voor talloze haute cuisine gerechten. Tamme eend leent zich daarnaast ook perfect om te combineren met specerijen en smeuïge sauzen om de smaak verder te verrijken. Belangrijk is echter wel, als je aan de haal gaat met spijzen, om ervoor te zorgen dat je de wijn combineert met de spijzen en niet alleen met de basissmaak van de tamme eend. Hierover leest u meer in deze blog ‘Sauzen en Specerijen & Wijn’.

Eend valt onder gevogelte, maar door zijn rode vleeskleur valt het ook onder de noemer van wild. Dit maakt dat je tamme eend perfect kunt combineren met zowel rode als witte wijn. In het geval van rode wijn bij tamme eend kiest men het beste voor een lichte en harmonieuze rode wijn met zachtere tannines als de Pinot Noir, Merlot en Grenache. Gaat uw voorkeur uit naar witte wijn ga dan voor een frisse en soepele variant. Goede voorbeelden hiervan zijn: Ries­ling, Viognier, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc.

Witte wijn tip bij tamme eend: Côtes de Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc

Rode wijn tip bij tamme eend: Yalumba Samuel's Collection Grenache-Shiraz-Mataro

Wijn bij Wilde Eend

Het vlees van wilde eend, alleen de filets en bouten worden gegeten, is rood tot donkerrood van kleur en heeft een uitgesproken en krachtige delicate wildsmaak. Door de vele bewegingen die de eend maakt is het vlees bovendien heerlijk mager, goed doorbloed en aromatisch van smaak. Wilde eend verdient het om de hoofdrol te spelen in het gerecht, sausjes zijn slechts een bijzaak! Bent u dus een liefhebber van een krachtig stukje wild gevogelte, dan is eend zeker iets voor u. Houdt echter wel rekening met de bereiding, als wilde eend te lang gaart kan deze nogal leverachtig worden.

Bij de krachtige wildsmaak van wilde eend past het beste een eveneens krachtige wijn met intensiteit en karakter. Bij wilde eend geldt echter ook dat als u deze combineert met specerijen en kruiden waarvan de smaak overheerst, u hier ook uw wijn op af moet stemmen. In de basis, en afhankelijk van uw wijnvoorkeur, kunt u wilde eend zowel serveren met een rode en witte wijn. Gaat u voor rode wijn dan kunt u de uitgesproken smaak van wilde eend het beste combineren met een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir. Gaat u liever voor witte wijn, kies dan voor een houtgerijpte en krachtige Chardonnay of Viognier!

Witte wijn tip bij wilde eend: Galil Mountain Viognier

Rode wijn tip bij wilde eend: Salentein Barrel Selection Merlot

Sauzen en Specerijen & Wijn

Zoals aangegeven is het antwoord op de vraag: “Welke wijn bij eend?” heel erg afhankelijk van de sauzen en specerijen die u gebruikt. Beperkt u zich tot een snufje zout & peper of gaat u echt voor een van bovenstaande gerechten volgens het receptenboekje, dan zit u over het algemeen prima met een van de wijnstijlen en -soorten uit het bovenstaande overzicht. Gaat u echter rijkelijk combineren met spijzen die de eindsmaak totaal beïnvloeden dan moet u hier bij uw wijnkeuze ook zeker rekening mee houden! In onderstaande overzicht vindt u de meest voorkomende “eindsmaken”, en welke wijnen u hier het beste mee kunt combineren!

Smaak

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Wijntip

Zout

Wit: kruidige witte wijn

 

Rood: halfvol met weinig/geen tannines

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Shiraz, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Salentijn of Pinot Noir

Ga voor een kruidige witte wijn als de Bernardus Chardonnay of een halfvolle rode wijn met weinig tot geen tannines als de Santiago 1541 Syrah-Cabernet-Malbec.

 

Zuur

Wit: fris met goede zuurgraad

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Ga voor een frisse witte wijn als de Le Bourgogne Chardonnay Chanson of een licht zoete fruitige rode wijn met weinig tannines als de Max Reserva Red Blend

Zoet

Wit: zoet, fruitig en vol

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier

 

Pinot Noir, Cabernet Franc, Chianti Classico, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais

Voor een rode wijn is de Lunaris malbec een goede keuze, gaat u liever voor wit, probeer dan eens de The Y Series Riesling van Yalumbac.

 

 

Pikant

Wit: lichtzoet, vol en fruitig

 

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat, Ries­ling of Viognier

 

Cabernet Sauvignon, Salentijn, Shiraz, Syrah, Sauvion Chinon of Sangiovese

Ga voor een lichtzoete en fruitige witte wijn als de Les Romains Cuvée Blanc of een volle rode wijn als de Ogier Artésis Côtes du Rhône

Wilt u meer weten over welke wijnen het beste passen bij wild en gevogelte, lees dan verder op: “Welke wijn bij Wild?!” en “Welke wijn bij Kip & Gevogelte”!

Kies de wijn bij eend die bij u past!

Zoals eigenlijk geldt met alle gerechten en bij alle gelegenheden, de beste wijn is de wijn die bij u past! In bijna alle wijnsoorten is er wel een variant te vinden die perfect aansluit bij het gerecht of de gelegenheid die u voor ogen heeft. U kunt het gerecht of de gelegenheid echter net iets meer dimensie geven door de wijnstijl hier bij af te stemmen. Bent u echter echt geen liefhebber van zoete wijn, dan zal u dit ook niet worden door een zoete wijn te drinken bij een zoet gerecht. U kunt echter wel, voor net dat beetje extra smaakverrijking, kiezen voor een middenweg met een halfdroge fruitige wijn.

Het belangrijkste is, als het aankomt op wijn, dat u een wijn serveert die u ook echt lekker vindt! Door een beetje creatief te zijn met garnituren, specerijen en sausen kunt u een smaakvol gerecht perfect laten uitkomen met uw favoriete wijn. Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, maar u kunt ook een kijkje nemen bij onze aanbiedingen! Mocht u er onverhoopt niet uitkomen dan kunt u ook altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij eend!

**********************************************

Wilt u ook weten welke wijn u het beste kunt combineren met andere soorten vlees of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees?! en Welke Wijn bij Vis?, of neem een kijkje bij eens van de andere blogs op onze wijnblogpagina!